Interviu cu Claudia Motei, arhitectul de frumos al Sophiei


Claudia are o experienta indelungata in arhitectura si acum cativa ani a ales sa inceapa colaborarea cu Sophia Home Decoration. Ne-am decis sa ii luam un interviu, iar aceasta ne-a raspuns bucuroasa la toate intrebarile. Iata ce a impartasit cu noi:

1.In ce mediu v-ati format?

              Am copilarit  in Bacau, am urmat in liceu o specializare cu profil real (mate-info), dar am avut de mica o inclinatie spre artele vizuale. Urmand arhitectura am ajuns sa imbin partea creativa cu cea tehnica. 

Claudia Motei, Arhitect

2. Aveti arhitecti in familie/ persoane cu inclinatii artistice?

               Mama mea a fost designer de incaltaminte, lucra cu piele naturala si textile diverse. Imi placea sa o asist in procesul ei. Privind in urma, cred ca aceasta experienta timpurie a avut un rol in a-mi dezvolta interesul pentru design si materiale de calitate.

3. Unde ati studiat arhitectura si ce imi puteti spune despre aceasta experienta?

              Am studiat la Facultatea de Arhitectura din cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, Bucuresti. Pentru mine scoala a fost o experienta foarte faina, aceasta m-a format atat ca om, cat si ca arhitect.

4. Daca ar fi sa descrieti jobul de architect in 3 cuvinte, care ar fi acelea?

In utlimii 4 ani m-am axat mai mult pe arhitectura de interior si design. Acest job implica creatvitate, colaborare si multa rabdare. Cred ca un design de calitate, pe langa partea estetica trebuie sa aiba in vedere cateva aspecte fundamentale, cum ar fi functionalitatea, proiectarea in context, durabilitatea si longevitatea.

5.Cum vi se pare ca sunt tratati arhitectii in Romania?

In Romania, arhitectura nu este foarte inteleasa sau apreciata, iar recursul la arhitect este destul de redus si in general se restrange la misiunile impuse de lege.

Felul in care sunt construite cladirile din jurul nostru si spatiile in care locuim influențeaza foarte mult calitatea vietii. De multe ori suntem nevoiți sa justificam valoarea proiectarii și valoarea investitiei in servicii de proiectare, mai mult decat ar trebui.

Cu toate acestea nivelul de constientizare cu privire la rolul arhitectilor si beneficiile aduse de arhitectura de calitate este in crestere. 

6. Ce sfaturi ati acorda, cu experienta de acum, Claudiei proaspat iesita de pe bancile facultatii?

Munceste din greu, persevereaza, ai rabdare si incredere in tine! De asemenea, cred ca este important sa ai experiente profesionale cat mai variate si sa iei aspectele pozitive din fiecare proiect.       

7.Cum v-a impactat primul proiect al dumneavoastra si ce ati invatat din el?

Cel mai interesant a fost de urmarit partea de implementare, evolutia de la stadiul de concept la rezultatul final. Este importanta proiectarea la nivel de detaliu, deoarece lasa putin loc de interpretare in faza de executie si astfel se poate avea un control mult mai bun asupra rezultatului final.

8. Cum ati ajuns sa colaborati cu Sophia?

Am ajuns sa colaborez cu Sophia in urma unei cautari amanuntite de tesaturi si sisteme pentru draperii. Am fost multumita de calitatea lor si de atunci am ales sa colaborez cu ei.

9.Ce parere aveti despre produsele acestui brand?

Imi place ca au o gama variata de tesaturi pe care le pot adapta in diverse proiecte de interior.

10.Care este primul cuvant care va vine in minte cand va ganditi la colaborarea cu Sophia?

Primul cuvant care imi vine in minte este culoare. Imi place diversitatea de texturi si culori pe care o regasesc in tesaturile lor.

11.Daca ar fi sa aveti posibilitatea de a profesa in alta tara, care ar fi aceea?

Intr-o tara scandinava, poate Danemarca sau Suedia.

12.Legat de produsele Sophia, daca ar fi sa creati o capsula a timpului, care ar fi obiectele pe care le-ati adauga in ea?

As pune seria de tesaturi brodate.

13.Daca nu ar fi fost arhitectura, ce cariera ar fi ales tanara Claudia?

Cred ca mi-ar fi placut sa fac scenografie, deoarce este destul de apropiata ca profesie si implica de asemenea conceperea unor spatii sau ambiante plastice in care se desfasoara actiunea unui film sau piese de teatru.

14.Cum abordati clientii nehotarati sau confuzi? Este greu sa comunicati cu acestia fata de cei care au deja o idee exacta despre ceea ce isi doresc?
Cred ca aici este rolul arhitectului sau designerului de a indentifica potentialul de colaborare cu acesti clienti. Fiecare client are nevoi si personalitati diferite, dar este important sa avem o viziune aliniata pentru a putea sa o integram in proiectare. O relatie bazata pe comunicare si incredere duce la cele mai bune rezultate.

15.Care este proiectul dumneavoastra de suflet?

Cred ca proiectul de suflet este cel de la Hotel Caro, am urmarit indeaproape procesul de executie si rezultatul a fost pe masura asteptarilor.

16.Credeti ca este mai important in arhitectura sa fii talentat sau sa fii atent la detalii?

Ambele sunt importante. Un proiect se finalizeaza cu bine doar atunci cand este gandit la nivel de detaliu.

17.Unde va vedeti peste 20 de ani de acum incolo?

Ma vad explorand in continuare aspectele practicii creative împreună cu o echipa multidisciplinară. Ma vad implicata in crearea unor medii care imbunatatesc calitatea vietii, in care oamenii se simt confortabil, in crearea de locuințe locuibile si care au sens pentru persoanele care locuiesc in ele.

Ma vad  dezvoltand o serie de produse care sustin si imbuntatesc comportamentul si actiunile umane in viața de zi cu zi.

18.Ce va doriti in continuare de la colaborarea cu brandul Sophia?

Pana acum am fost multumita de serviciile brandului Sophia si de promptitudinea lor. Imi doresc sa colaboram in continuare la proiecte interesante.


Claudia activeaza in cadrul Nomad Creative Studio si poate fi contacta atat prin email: [email protected] cat si la numarul de telefon: 0747270307.

No Comments Yet

Comments are closed

FOLLOW US ON