Croitoria este o artă. Arta de a respecta fiecare cusătură

Trebuie să ai imaginație, dar să cunoști și puțină matematică. Acestea au fost primele lucruri pe care le-am aflat când am discutat cu doamna Vio despre munca de la atelierul Sophia din București. De șapte ani conduce cu mână de fier atelierul de croitorie din București. Este mândră de cele 9 fete pe care le-a învățat, pe care le dojenește când greșesc, le pune să desfacă cusătura, dar le și laudă când duc totul la bun sfârșit.

Îi place să i se ceară ajutorul, să vadă că fetele ei se implică, chiar dacă le dă să facă o perdea cu pliuri, unde au de calculat cu exactitate fiecare încrețitură. Pentru că dacă nu reușești să faci împărțirea exactă, la sfârșit poți avea surpriza să fie perdeaua ori prea mică, ori prea mare. Așa a făcut și doamna Vio în primii ani de croitorie. A învățat, a furat meserie, iar dacă cineva nu i-a arătat nu s-a lăsat până nu a reușit să facă totul perfect. “Croitoria nu este ușoară deloc. Atunci când cineva aude că faci perdele și draperii crede că este ușor. Dar este mult mai complicat decât pare.”

De la întâlnirea cu Petre Roman la întâlnirea cu domnișoara de la Sophia

De 22 de ani face și desface ițele croitoriei. Iubește meseria, iubește și face cu pasiune orice proiect nou. Și nu se lasă până nu iese totul perfect. A început în 1989 la Apaca meseria, croind haine bărbătești. Atunci l-a întânit și pe Petre Roman (râde). În 1992, după ce a adus pe lume primul băiat, nu a vrut să se întoracă în colectivul de femei de la Apaca, așa că s-a mutat la Tricodava, unde lucra pentru export tricouri, pijamale, geci si paltoane.

După câțiva ani, o doamnă de la care a învățat meserie a insistat să vină să o ajute la o croitorie de perdele și draperii. Acesta a fost momentul în care a realizat că, pentru a putea croi accesoriile care înfrumusețează o fereastră, trebuie să fii foarte priceput. Și a învățat pentru că a fost ambițioasă, s-a îndrăgostit de acest domeniu. În fiecare zi încearcă să dea puțin din măiestria ei și fetelor de la atelier.

La Sophia a venit pentru a câștiga un ban în plus. Venea după program, iar după o lună domnișoara Anamaria a insistat să vină permanent. Și nu a putut să o refuze, pentru că i-a plăcut colectivul și respectul acordat meseriei.

Dacă tu îți respecți cusăturile, clienții te recomandă

Croitorul este cel mai important. De ce? “Pentru că doar el poate să aducă valoare unui produs. Prin arta de a respecta fiecare cusătură. De la rejanse, la sistemele romane faldate sau drepte, la draperiile cu pliuri manuale sau cusăturile de la mașina de brodat. Fiecare detaliu contează. Iar dacă croitorul respectă cusătura, clientul respectă și recomandă produsele tale.”

Are doi băieți. Băiatul cel mare are 29 de ani și cel mic are 22 de ani și este fotbalist la echipa națională. Și este și bunică pentru Vladimir, un băiețel de 3 ani și pentru Sofia, micuța de 5 ani iubitoare de păpuși și rochițe pentru ele. Doamna Vio o ajută să facă rochițe, îi aduce de la atelier resturi de material și croiesc împreună hăinuțe unicat pentru păpușile micuței Sofia.

Nu își imaginează să facă altceva. În fiecare seară, rămâne la atelier pentru a croi draperiile și perdelele pentru a doua zi. Vrea ca fiecare comandă să fie pregătită cu atenție. Pentru că iubește ceea ce face și o face din suflet.

No Comments Yet

Comments are closed

FOLLOW US ON