Mihaela Băisan a transformat hobby-ul într-o afacere de succes în inima Transilvaniei

De la pensule și acuarele, la obiecte decorative handmade. Până la cel de-al 22-lea magazin Sophia Home Decoration din Cluj Napoca

Clujul se mândrește cu multe recorduri. De la orașul cu trei denumiri, câte una pentru fiecare comunitate, până la Capitala Europeană a Tineretului, de la cel mai curat aer din Europa, până la orașul artistic al viitorului. Într-un oraș plin de artiști, vizitat de turiști pasionați de istorie sau festivaluri de muzică, Mihaela Băisan reușește să pășească în marea familie Sophia Home Decoration în iarna anului 2017, alături de partenera de afaceri Anamaria Chereji. Cele două doamne îndrăgostite de universul Sophia reușesc să deschidă în cartierul Mărăști, pe Strada București nr. 89 din Cluj, cel de-al doilea magazin din orașul situat în inima Transilvaniei.

Pe parcursul acestei călătorii în lumea Sophia a întâmpinat și a trebuit să treacă peste multe obstacole, peste multe provocări cărora a trebuit să le facă față. Dar a reușit, asta contează, ca este fericită de rezultat și mândră de propriile realizări.

Încă din copilărie combina culorile acuarelelor

Vocația pentru a face ceea ce îi place, descoperirea laturii artistice, Mihaela recunoaște că abia la vârsta maturității le-a putut experimentat. Familia a fost cea care a decis încă din copilărie drumul pe care trebuie să-l urmeze Mihaela. Cariera de economist a fost la acea vreme preferată de părinți. Apoi a urmat liceul, iar studiile superioare au fost realizate în același domeniu. „Îndelungi experiențe și căutări m-au purtat însă de-alungul anilor pe două ramuri total diferite pe care nu reușeam să le împac: partea rațională și pur pragmatică ce mi-a fost insuflată mai ales de către familie m-au facut să aleg o carieră de economist cu liceu și studii superioare în domeniu.” Latura artistică, pasiunea pentru frumos și culoare le-a testat  încă din copilărie, când petrecerea ore în șir pictând, îmbinând și combinând culorile acuarelelor, creând diferite desene, planșe pline de culoare. Dar uneori, din cauza faptului că părinții nu o lăsau să-și cultive această pasiune pentru că – din artă nu se câștigă bani – trebuia să se ascundă. Cu toate că a ales un domeniu care promitea mari perspective în carieră, Mihaela decide să urmeze în paralel cu job-ul de birou cursurile Școlii Populare de Artă, Tudor Jarda din Cluj, la secțiunea decorațiuni interioare, pentru a-și dezvolta și cultiva talentele în artele vizuale. La început a fost un hobby, realiza obiecte decorative handmade, decorațiuni pentru sărbători și diverse evenimente, lucru care aducea în viața ei un aport de energie creativă și entuziasmul de care avea nevoie.

A reușit să rupă toate barierele

Spiritul antreprenorial l-a avut în sânge. Dar datorită educației primite, datorită celor din jur nu s-a putut exprima liber, nu a reușit să combată ideile preconcepute. Totuși, la un moment dat s-a produs declicul. S-a înscris la un curs de antreprenoriat, iar din acel moment, Mihaela s-a reinventat. A prins aripi, cursul a fost un deschizător de drumuri chiar, a spart barierele puternic înrădăcinate și i-a dat curajul de a îmbrățișa un alt domeniu. I-a dat curajul de a face ceea ce își dorește, fără a asculta criticile celor din jur. “Astfel mi-am înființat prima firmă, un SRL pe care am conceput-o în ideea de a realiza servicii de design și decorațiuni interioare. Așa am făcut primii pași, luînd lucrurile în serios și nu doar la nivel de hobby. Mi-am dat seama că dacă vrei să ai success în ceva, atunci trebuie sî te focalizezi spre acel lucru și să fie ceva care îți place și care ți se potrivește cu adevărat. Poți astfel să petreci mult timp cu acea activitate, să fii 100% implicat fără ca rutina și plictiseala să intervină.”

Un artist pasionat de Grecia

Cultura Greciei antice a reprezentat o culme a dezvoltării artelor în Antichitate. Un artist îndrăgostit de culori, nu avea cum să nu se îndrăgostească de Grecia. Poate ar putea chiar locui în Polion, o zonă muntoasă, spectaculoasă dar mai puțin circulată. Unul din multele locuri unde muntele se întâlnește cu marea turcoaz. “Acel loc ar fi pentru orice artist o sursă inepuizabilă de inspirație: măreția muntelui, stânci abrupte care dezvăluie orizonturi de albastru, sărutul dintre apă și cer. Cărări străvechi din piatra care urcă spre vârfuri sau coboară în golfuri sălbatice, căsuțe albe cu leandru sau hortensii la poartă și oameni liniștiti și împăcați. Toate fac parte parca dintr-o altă dimensiune, una eternă, dincolo de timpuri și de amprentele și tumultul vieții contemporane. Dar nu ar fi locul potrivit pentru o afacere, ci locul potrivit pentru a te reîncarca cu pofta de viață care să te inspire apoi în tot ceea ce începi.”

“La 37 faci alegeri conștiente”. Iar Mihaela a ales Sophia Home Decoration

Decizia de a deschide o franciză Sophia Home Decoration a luat-o în urma unei întâlniri cu Anamaria Ștefan Georgescu, CEO Sophia Home Decoration, întâlnire în urma căreia a mai fost doar un singur pas până la decizia de a deschide magazinul. Dragostea și pasiunea, precum și încrederea în produsele Sophia au convins-o că trebuie deschis acest business. Dar  pentru că resursele financiare nu erau pe măsura investiției inițiale, a apelat la Anamaria Chereji, prietena și actuala parteneră de afaceri. Amândouă au reușit să aducă universul Sophia în inima Transilvaniei. “I-am făcut prietenei mele propunerea și i-am prezentat pe scurt planul de afacere în care eu deja credeam. Ea a fost de acord, mi-a dat răspunsul a doua zi și ne-am hotărât să investim împreună în acest business, care însemna la început costurile de amenajare a magazinului, taxa de franciză și produsele expuse. Aici a fost punctul în care căutările noastre anterioare s-au împletit în același drum.”

Peste 20 de ani, Mihaela crede că va avea mult mai mult timp liber. O să reușească să împărtășească și altora experiențele trăite. Dar propriile realizări, nu numai cele profesionale, ci și cele spirituale o vor transforma într-o femeie împlinită.

Mihaela Băisan
Manager manager franciză Sophia Home Decoration Cluj.
Str. Bucureşti nr. 89, Cartier Mărăşti. Telefon +40 745 326 413

No Comments Yet

Comments are closed

FOLLOW US ON