Designeri de interior + Arhitecți + Colaborare = Succes

Din ce în ce mai mulți designeri de interior, arhitecți, constructori și, cel mai bine, clienți își dau seama de valoarea și importanța de a avea întreaga echipă la bord la începutul procesului de proiectare. Dacă nu, există o mare oportunitate de a educa clienții cu privire la valoarea reală pe care această abordare o aduce proiectului și bugetului lor. A avea toată echipa de proiectare la masă la începutul unui proiect înseamnă succesul final. Dorințele, nevoile și viziunea clientului pot fi satisfăcute. Ideile se bazează una pe cealaltă creând un proiect bine integrat care depășește așteptările clientului.

Există acei designeri de interior care merg puțin mai adânc și lucrează cu psihicul clientului pentru a-i ajuta să-și exprime opțiunile de design. Ca designer de interior, încerci să ajuți clientul să-și exprime dorințele, să-și descopere gustul și stilul, astfel încât să poată face alegeri de design și decor. Apoi, munca tuturor este ușurată și clientul va fi mulțumit de rezultatul final. Unele dintre aceste alegeri sunt culoarea, textura, finisajele, lemnul folosit la mobilier, corpurile de iluminat. Munca în echipă pentru a finaliza o viziune comună are multe beneficii pentru finalul proiectului.

În timp ce arhitecții vin cu un design excelent pentru o casă, designerii de interior joacă un rol semnificativ în îmbunătățirea și completarea frumuseții casei, folosind mobilierul, iluminatul și culoarea vopselei corespunzătoare. Arhitectura este o practică care implică atât intuiția artistică, cât și rezolvarea creativă a problemelor, toate organizate printr-o serie de pași și repere. Prin urmare, atunci când construiți, este înțelept ca anumiți designeri de interior și arhitecții să lucreze împreună, astfel încât să poată obține cele mai bune rezultate.

Echipa  Archivity Interiors

Arh. Interior Andrada Gruia, Arh. Interior Raluca Dumitrașcu sunt două tinere care și-au asumat misiunea de a transforma spații terne și lipsite de personalitate în unele cu o poveste, creatoare de emoții, spații în care calitatea vieții este îmbunătățită. În cazul locuințelor, povestea este despre personalitatea proprietarilor, deoarece casa este o extensie a celor ce locuiesc în ea, o oglindă a pasiunilor, valorilor și preferințelor estetice.

Arhitectura și designul interior nu înseamnă doar obiecte frumoase, culori și texturi. Mai presus de îndeplinirea cerințelor exprimate verbal este calitatea „de a intra în mintea” clientului, astfel încât rezultatul final să fie peste așteptări, în concordanță cu necesitățile și stilul de viață al clientului, un echilibru din punct de vedere estetic și functional.

Am prins câteva momente libere, între proiectele lor și le-am provocat la o discuție. Despre pasiuni, proiecte, colaborarea cu Sophia, puterea de a înțelege clientul și a-i propune proiectul acela wow, proiecte de suflet și planuri de viitor.

Două tinere despre care găsești informații la un simplu search pe Google. Un birou momentan transformat în acasă, dar o muncă înconjurată de frumos, de pasiune, de culoare. Și de multe flori. Cum ați decis totuși să lucrați împreună? Care a fost acel AHA care v-a determinat să formați o echipă și care este rolul fiecăreia într-un proiect nou.

Eu si Raluca am facut echipa inca de la primul proiect pe care l-am avut in facultate, in anul I. Ne cunoasteam dinainte, de la meditatiile pentru admitere, dar nu fusesem pana atunci apropiate. De la primul proiect si pana la finalul facultatii, rar am lucrat separat, iar la proiectele individuale ne ajutam mereu. Am stat 4 ani in acelasi camin studentesc si 3 ani in acceasi camera, iar asta ne-a apropiat si mai mult. Nici una dintre noi nu se duceam la somn, daca cealalta mai avea de lucru. Ideea de a lucra impreuna a incoltit inca din ultimul an de facultate, in timp ce lucram la diploma. Atunci am hotarat chiar si numele Archivity. Raluca a fost prima care a indraznit sa aiba acest gand, iar eu am sustinut-o cu entuziasm. Dupa absolvire si cateva experiente destul de dezamagitoare ca angajate, ne-am luat inima in dinti si am pornit la drum impreuna. In general avem mai multe proiecte in paralel si fiecare se ocupa de cate unul cap-coada, dar discutam continuu si ajungem sa cunoastem impreuna toate detaliile de la toate proiectele in desfasurare.

Am văzut că birourile voastre sunt luminoase, cu pereți albi și mobilier simplu. Bineînțeles cu multe plante. Aceste detalii le transpuneți și în casele clienților?

Birourile de acasa nu au avut parte de foarte multa atentie din partea noastra, a trebuit sa ne adaptam rapid la conditiile impuse de aceasta nefericita pandemie. Speram sa ne intoarcem curand la biroul cochet de la Unirii, asa ca nu am investit foarte mult in aceste spatii.  Am vrut totusi sa ne cream o atmosfera frumoasa, in care sa ne simtim inspirate si creative, iar utilizarea plantelor verzi este cea mai la indemana varianta pentru a realiza acest lucru. Da, propunem des plante verzi in proiectele noastre, nu doar din motive estetice, dar si pentru beneficiile pe care le aduc sanatatii. Ele fac ca orice spatiu, oricat de minimal este amenajat, sa fie mai aproape de “acasa” 

Creativitate, colaborare și culoare. Un joc de pantone. Dar și o ghicitoare pe care trebuie să o deslușești atunci când te întâlnești prima dată cu un client nehotărât, dar dornic să înceapă cât mai repede. Care sunt pașii pe care îi urmează un arhitect în a-i putea recomanda clientului proiectul care simte că va primi ok-ul final?

Orice propunere pe care o facem cu privire la proiectul de arhitectura de interior, fie ea estetica sau functionala, trebuie argumentata si atunci deciziile pot fi luate usor. Un client confuz sau nehotarat este cel care nu si-a acordat suficient timp pentru a analiza si a-si da seama care sunt necesitatile si dorintele lui, iar rolul nostru este de a le intui si de a-i oferi mijloacele necesare pentru ca acesta sa le descopere.

Relatiile de colaborare sunt primordiale pentru ca rezultatul final sa fie de succes.  Primul pas este sa descoperim cat mai bine dorintele clientului si viziunea lui despre spatiu, prin discutii directe, moadboarduri sau chestionare. Uneori este nevoie sa apelam la toate mijloacele, alteori o singura discutie este de ajuns. Mai presus insa de îndeplinirea cerințelor exprimate verbal este calitatea “de a intra în mintea” beneficiarului astfel încât rezultatul final să fie peste așteptări.

Cred că cea mai importantă componentă în ADN-ul unui arhitect, dar și al celor de designeri de interior este colaborarea. Colaborarea cu echipa de constructori, colaborarea cu echipele de montaj, zugravi, electricieni etc. Dar cum decurge colaborarea cu furnizorii. Cum propuneți unui proprietar să achiziționeze anumite produse de la firma X. Care sunt argumentele, cum testați voi înainte și alegeți să lucrați permanent cu aceștia. Care ar fi cele 3 caracteristici importante care vă determină alegerea?

In general beneficiarii au incredere in propunerile noastre, pentru ca inteleg ca avem un scop comun. Este important sa ii asiguram ca am avut o colaborare anterioara de succes cu un anumit furnizor si atunci se vor orienta catre acesta. Desigur, este o mare responsabilitate pentru noi sa alegem cu cine lucram si unul dintre cele mai importante caracteristici care ne determina alegerea este calitatea produselor oferite. Un alt lucru extrem de important si foarte greu de obtinut este respectarea deadline-urilor. Orice proiect are un timeline bine organizat, iar intarzierea unui sigur obiect, poate de multe ori sa destabilizeze tot procesul. Nu in ultimul rand, ne dorim de la colaboratorii nostri si suport dupa livrarea produselor.  

Cand se pune problema de un furnizor nou, incepem cu vizitarea showrom-urilor si vizualizarea produselor, cerem feedback de la colegi arhitecti, ne informam de pe retelele sociale sau grupuri de arhitectura si design interior.

Ce vă temeți să faceți în munca voastră? Care este cel mai mare obstacol care pare uneori dificil de trecut?

Pentru ca intr-un proiect sunt multe echipe implicate (mobilisti, electricieni, montatori, furnizori de produse, etc), cel mai mult ne este teama de problemele care pot aparea din exterior, care nu stau in controlul nostru si pe care nu le putem anticipa. Totusi este normal sa apara uneori si lucruri neprevazute si cel mai important este ca in final pentru orice exista o rezolvare. 

Care este proiectul care are un loc special în sufletul vostru, în sufletul Archivity? Și de ce?

Nu credem ca vom avea vreodata un singur proiect de suflet. Fiecare are povestea lui si a beneficiat de toata atentia si implicarea noastra.

Suntem totusi nostalgice cand ne gandim la primul nostru proiect, care ne place foarte mult si acum, apartamentul de pe strada Poiana Florilor. Am invatat ce inseamna colaborarea cu echipa de mesteri, cat de imporante sunt plansele tehnice si cata responsabilitate sta in mainile noastre. Am invatat mai multe despre materiale, despre cum se lucreaza cu ele, despre oameni, dar si despre noi. Am invatat din mers si inca invatam, pentru ca fiecare proiect vine cu provocarile lui.

Care sunt culorile care vă atrag și care sunt cele pe care le ocoliți? Care sunt culorile care reușesc să armonizeze un decor transformând interiorul, făcându-l cozy, aproape de suflet, dar în același timp aerisit.

Noi suntem adeptele culorilor pastelate dar ne plac pe alocuri si acente de culori mai puternice (nuante de albastru, verde, ocru). Nu avem culori pe care le ocolim, fiecare are farmecul ei si isi poate gasi locul intr-o amenajare. Un interior armonios si cozy nu trebuie sa urmareasca o anume paleta cromatica. Variantele sunt nelimitate.

De ce este important ca un arhitect sau un birou de arhitectură să lucreze cu anumiți furnizori de produse? În cazul de față, cum ați decis să colaborați cu Sophia Romania pentru furnizarea de draperii și perdele? Ce v-a atras la produsele și accesoriile de decor?

Pentru orice arhitect/birou de arhitectura este important sa aiba o colaborare cu furnizori de produse.  Colaborarea vine cu o serie de beneficii: suport tehnic, recomandari de produse in functie de bugetul disponibil, garantia calitatii produselor si respectarea termenelor limita. Magazinele Sophia erau deja cunoscute pe piata si am primit recomandari bune de la alti colegi arhitecti. La prima vizita in showroom, am fost cucerite de gama variata de produse si de personalul foarte bine pregatit care ne-a  oferit informatiile de care aveam nevoie si suport la fiecare proiect.

The Clinique Herastrău, un proiect de succes

Ați terminat de curând un proiect în partea de nord a Capitalei, în Cartierul Francez, este vorba despre The Clinique Herastrau. Echipa Sophia v-a fost alături și ați decorat împreună ferestrele clinicii de cinci stele. Cum ați ales materialele. Cum ați armonizat aparatura cu designul ambiental. Ce țesături ați folosit și de ce?

Da, a fost un succes colaborarea noastra la “The Clinique Herastrau”. Perdelele si draperiile au completat frumos spatiul si au conferit un plus de eleganta. Fiind o clinica de remodelare corporala, am urmarit eleganta, accentele feminine, culorile pastelate, pentru o atmosfera calda, primitoare, relaxanta. Pentru draperii am ales materialul Bruxeles, cu o textura fina si o cromatica feminina, in acord cu designul si conceptul proiectului.

The Clinique Herastrău este ultimul proiect unde colaborarea dintre Archivity și Sophia a fost un succes. Dar știm că ați decorat împreună și câteva apartamente/ case din București. Ne puteți da câteva detalii – materiale alese, culori…

Am colaborat cu Sophia pentru mai multe proiecte, atat in Constanta cat si in Bucuresti si de fiecare data am fost incantate de rezultat final. In general am optat pentru materiale fine, vaporoase, perdele, draperii, storuri, in nuante de gri, bej, roz.  In cazul draperiilor ne plac materialele de tip catifea, iar perdelele le preferam albe, diafane si cat mai simple.

Care este stilul de amenajare care se potrivește caselor românilor?

Nu cred ca putem generaliza, ca fiind un stil specific romanilor. Fiecare este unic. Putem vorbi mai degraba despre stilurile cele mai des intalnite,  printre care se numara stilul contemporan, minimalist, scandinav, notele industriale. Am intalnit tot mai des si stilul eclectic, care prin definitie presupune o simbioza de stiluri diferite.

Dacă aveți nevoie de sfaturile și proiectele de arhitectură a fetelor de la Archivity Interiors, le puteți contacta la numărul0741 024 734. Website-ul https://archivity.ro/  (in lucru) dar le puteți urmări pe Facebook https://www.facebook.com/archivity.interiordesign/ sau pe Instagram @archivity.interiordesign

No Comments Yet

Comments are closed

FOLLOW US ON