O călătoare prin emoții și inimi. După 20 de ani petrecuți în Elveția, din nou în România

Eni Emilia, o călătoare prin emoții și inimi, este un artist vizual de-o viață. Originară din Transilvania, din Brașovul de la poalele Tâmpei, educația sa în arte plastice a ajutat-o ​​să-și găsească propriul loc în arta modernă. Ea şi-a sculptat propriul ei drum în sculptură şi pictură fiind o creatoare a noi tehnici artistice.

Încă din școala generală câștiga concursuri de pictură, de mică își dorea să devină artistă. A făcut Liceul de Artă în Brașov, secția decorativă. A învăţat entuziasmul şi pasiunea pentru arta modernă şi monumentală în atelierele profesorilor de la Universitatea de arte frumoase Ion Grigorescu în Bucureşti, şi sculptura la Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi.

Din anul 2001, Eni Emilia este membru al Societăţii de Pictori si Sculptori din Jura, Elveţia. Din 2016, artista este activă artistic in SUA (Michigan şi Miami)  şi în 2016 a devenit, de asemenea, membră a Societăţii de Femei Profesionale în arta vizuală SGBK în Basel, Elveţia.

În 1999, tânăra româncă se stabilește în  Elveţia, iar în 2003, Emilia dezvoltă propria sa galerie în Delémont, Piața Bisericii, unde promovează artiști internaționali, și susține o cooperativă de artiști în Tanzania.

 Ea are de asemenea alte talente ca tânără internaţională printre artiştii locali, ea încurajează arta în călătoriile sale. Aceste expoziţii au atras un public numeros în Europa, America de Nord şi Asia.

Arta este cea mai frumoasă exprimare a gândurilor, a trăirilor și sentimentelor. Este cea care transmite stări, ne transpune în locurile Imaginate de artist, ne transmite sentimente. Dar ne captrivează privirea și ne impresionează. De multe ori, reușește să ne facă să ne regăsim în imaginea pictată de artist, comunică despre viață.

Arta educă și modelează caracterul omului, îl purifică, înnobilează sufletul, acesta devenind echilibrat, încrezător în forţele proprii. O operă de artă izvorăşte din sensibilitatea artistică a creatorului său, fiind rodul talentului, inspirației dar şi al efortului depus.

Energie prin culoare și sculpturi din fire electrice

Cu un stil unic, Emilia a reușit prin conceptele prezentate în operele sale să îmi capteze atenția. Nu citisem nimic despre ea, nu știam nimic, dar ochii copiilor din picturile trimise m-au impresionat. Atunci am realizat că Emilia este o călătoare prin emoții și inimi.

Nu doar prin suflete, prin ochii privitorului, ci o călătoare cu penel, dornică de a descoperi oameni și tradiții, atitudini și stări, sentimente. A locuit nu doar în Elveția, țara care timp de 20 de ani i-a dat posibilitatea de a se afirma, ci a străbătut alte șase țări și speră să nu se oprească aici.

O mare parte a lucrărilor sale au legătură cu călătoriile, conceptul înțelepciune și inocență este inspirat de oameni. Inocența din ochii copilul și înțelepciunea din privirea și experienta bătrânului despre viata, unde amandoi au in comun prezentul. Astfel, Emilia este o călătoate prin emoții și inimi, țări, dar astfel devine călătoare prin inimile privitorilor.

Un alt concept care este prezent în oprera sa este conceptul Eros. O viziune a iubirii, a pasiunii pentru dragoste.  Sculpturile conceptului We are energy care ne invită la o percepție vizuală energetică, corpuri, forme, curbe, mișcări care iau. Cu răbdare, rigoare, precizie, delicatețe, ea dă viață sculpturilor sale în fire electrice. Suntem energie, si ea trebuie sa fie fara blocaje, fara rupturi, ci o continuitate armonioasa si libera.

In 2017, castigat o bursa din partea Confederatiei Elvetiene pentru un proiect de arta in Argentina, unde a creat o colectie de bijuterii TANGO, a colaborat pentru o expozitie cu artisti locali si internationali, deasemenea evenimente cu Ambasada Romana.

Lumină, culori și mișcare. Și pensule care transmit trăiri interioare

Corpul uman a atras cel mai mult atenţia creatorilor. Totul se raportează la el. Filozofii şi artiştii au propus definiţii ale frumuseţii corpului uman. De la frumuseţea atletică a sculpturilor greceşti, la formele statuetelor Venus, sau statuetele din arta gotică, omul este principalul reper de inspiraţie al majorităţii curentelor artistice. Iar la Emilia asta a fascinat. A reușit prin puterea pensulei să propună definiții și diferite interpretări frumuseții corpului uman.

“Frumusețea este peste tot în jurul nostru, trebuie doar să învățăm să o căutăm și să o interpretăm altfel. Pentru mine, dacă încep ziua pozitiv, cu zâmbet și fericire atunci pot crea. Lucrez pe concepte, am nevoie sa dezvolt o ideie, un sentiment sau chiar un cuvant, dar am nevoie si de timp sa ma transpun, sa traiesc acel sentiment. Ca un drog, intru in lumea mea unde traiesc toate emotiile necesare. Arta ma tine in viata.’’

Te așteptam!

Din 2018 a început prietenia și colaborarea cu Sophia. Se întâmpla la Ateneul Român, unde Emilia a fost invitată la Gala femeilor în business. “Era seară, ajunsesem la Gala singura, am vazut-o pe Anamaria si am asteptat-o la intrare. Când am văzut-o pe Anamaria am rostit – Te așteptam! Nu o cunoșteam, nu o mai văzusem, dar am simțit că acea călătorie din Ateneu trebuie să o fac alături de ea. Atunci a început totul. Iar acum parcă ne știm de o viață. Sunt recunoscătoare pentru toate sfaturile și prietenia ei.”

Pentru că, o dată cu întoarcerea în România Emilia a început și studiile la Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu în arhitectura de interior, nu se putea o colaborare mai bună cu o artistă recunoscută international.

Inspirată de țesăturile Sophia, Emilia a decorat câteva locuințe individuale, propunând proprietarilor decoruri inedite pline de culoare. Culorile și tablourile pline de culoare o reprezintă pe artistă. Avem nevoie de culoare. Culoarea cerului, culoarea frunzelor, culoarea unei flori, culorile tuturor lucrurilor care ne inconjoara. Culorile sunt energie. Înspirați de tablourile artistei, designerii Sophia lucrează la o colecție unică, inspirată din pattern-ul tablourilor.

În acest moment, “conturăm crearea unei linii de pets design. Pentru că iubitorii de animale sunt dornici ca patrupedele să fie mereu la modă. Rolul animalelor de companie prezente în viața noastră este de a ne învăța să iubim, să dăruim și să trăim în realitate. Orice animăluț vine în viața noastră ca să ne învețe să ne deschidem sufletul.”

Avem nevoie de soare. Și de culoarea gândită de penelul unei artiste

Fondatorul Sophia, Anamaria Ștefan Georgescu este prietenă de-o viață cu Emilia. „Ce mă impresionează la draga mea prietenă… La 42 de ani este bursieră. Este omul care învață tot timpul. Cred că nu se simte în largul ei dacă nu studiază. Este nebună și foarte talentată, inovează și se depășește pe ea de fiecare dată. Fiecare întâlnire a noastră, fiecare revedere, sunt presărate cu momente de fericire. Râdem, ne amintim, construim împreună.  A amenajat case si birouri în Elveția, a avut un magazin de arta lumii , iar acum s-a întors acasă pentru a înfrumuseța și casele românilor cu draperii Sophia. Este impresionantă Emilia, cu atât mai mult cu cât datorită călătoriilor a învățat cinci limbi străine. Sunt convinsă că prietenia noastră va fi pe viață. Ne completăm, ne admirăm și ne iubim! Mulțumesc, Emilia, pentru fiecare zi plină de zâmbete!”

Emoții adevărate și capacitatea de a fascina și vrăji. Felicitări, Emilia! Creațiile tale au puterea de a captiva și de a purta sufletul prin multe călătorii!

’’Ca să ai idei ai nevoie de experiență, și experiența o capeți prin călătorii, întâlniri umane și frumusețile naturii, abia atunci ai ce povesti.’’

No Comments Yet

Comments are closed

FOLLOW US ON