Alexandra Soroaia spune povești și împlinește vise

Alexandra este interior designer la Motto Interior Design, proiect care a prins contur din dorința de a crea povești, de a împărtăși experiențe si vise. A urmat Școala de Design Șerban, o experiență foarte frumoasă, productivă și utilă pentru cei pasionați de design interior și arhitectură. Spune povești și împlinește vise prin vocea fiecărei casei decorate. Așa că am invitat-o tot la povești.

Care au fost întâmplările sau de unde dorința de a transforma fiecare casă în Acasă?

Încă din copilărie mi-a plăcut să schițez case vechi. Este adevărat că la început eram pasionată de exteriorul acestora, însă cu timpul am început să dezvolt un interes profund pentru interiorul caselor de orice tip. Încă mă regăsesc în ambele situații, dar mă concentrez mai mult pe zona de interior. Cred că avem nevoie cu toții să ne regăsim în decorul caselor noastre. Designul de interior îți deschide noi orizonturi, noi experiențe, noi moduri de a înfrumuseța viața de zi cu zi a oamenilor. Cred că, dincolo de lucrurile materiale, contează foarte mult să simți că ai transformat o casă în acasă, prin mulțumirea și împlinirea pe care le primești la finalul fiecărui proiect.

Consiliere online pentru clienți

Cum te-ai adaptat în aceaștă perioadă, cu un birou momentan transformat în acasă, dar o muncă înconjurată de frumos, de pasiune, de culoare.  Cum a decurs consilierea clienților? Prin fotografii trimise sau ai mers acasă?

Consider că această perioadă a ajutat la conștientizarea necesităților și nevoilor de acasă în principal. Am descoperit că avem nevoie să fim înconjurați de un cadru cât mai natural, bine organizat și aerisit. Nevoile oamenilor în materie de design s-au schimbat destul de mult, astfel că în prezent se pune accent pe suprafețe vitrate cât mai mari, prezența plantelor, spații cât mai aerisite, prezența zonelor de relaxare…

Consilierea clienților s-a desfășurat în mare parte în mediul online. Nu pot spune că am întâmpinat dificultăți, însă au existat situații în care ar fi fost de preferat cel puțin o vizită pe șantier.

Creativitate, colaborare și culoare. Un joc de pantone. Dar și o ghicitoare pe care trebuie să o deslușești atunci când te întâlnești prima dată cu un client nehotărât, dar dornic să înceapă cât mai repede. Care sunt pașii pe care îi urmează un arhitect/ designer în a-i putea recomanda clientului proiectul care simte că va primi ok-ul final?

Creativitatea și comunicarea sunt cuvinte cheie în colaborarea cu clienții. Niciodată nu poți avea certitudinea că vei primi ok-ul final, cel puțin nu la prima prezentare a conceptului de design. Așa cum am spus, este nevoie de comunicare mai ales într-un punct introductiv. Este necesar să cunoaștem nevoile și necesitățile clientului, să îi înțelegem într-o anumită măsură personalitatea și să identificam un stil de amenajare cât mai potrivit. În plan secundar, este nevoie de creativitate și adaptare la noile informații, urmând să fie stabilita o schiță de mobilare și un moodboard prin care să exemplificăm cât mai fidel ceea ce am conturat până la momentul respectiv. Odată ce clientul agreează soluția tehnică, cromatica, materialele, putem spune că suntem pe drumul cel bun și că avem șanse mari de a primi ok-ul final.

Care este proiectul care are un loc special în sufletul tău?

Aș putea spune că toate proiectele sunt speciale, prin unicitatea lor. Am însă o afinitate pentru proiectele în care se regăsesc cât mai multe elemente naturale și o relație interior-exterior mai profundă. Consider că noi, ca oameni, funcționam la cote maxime atunci când suntem înconjurați de natura, așadar, cu putina creativitate și destul de multă muncă, putem aduce natura mai aproape, dacă nu direct în casele noastre, măcar până la fereastră.

Care sunt culorile care te atrag și care sunt cele pe care le ocolești? Care sunt culorile care reușesc să armonizeze un decor transformând interiorul, făcându-l cozy, aproape de suflet, dar în același timp aerisit.

Cromatica joacă un rol foarte important în amenajarea unui spațiu. Culorile reprezintă unul dintre factorii principali care influențează ambientul, așadar este vital să ne concentrăm pe asocierea culorilor calde cu cele reci, în funcție de criteriile spațiului interior implicat. Culorile calde induc o stare de intimitate, realizând un cadru luminos, dar și energic, pe când culorile reci relaxează și creează un cadru calmant. Consider că nu este necesar să ocolim un anumit tip de culoare, ci să găsim un echilibru între cald și rece adaptat atât personalității clientului, cât și destinației spațiului.

Produsele Sophia sunt calitative

De ce este important ca un arhitect / un birou de arhitectură/ un decorator să lucreze cu anumiți furnizori de produse? În cazul de față, cum ai decis să colaborezi cu Sophia Romania pentru furnizarea de draperii și perdele? Ce te-a atras la produsele și accesoriile de decor?

Pentru că designul de interior nu înseamnă numai proiectare și creativitate, avem nevoie de oameni pregătiți care să pună în practică ceea ce am reușit să proiectăm. Colaborarea cu Sophia România a apărut într-un moment în care aveam cu adevărat nevoie de un furnizor de draperii și perdele. Am primit un catalog de prezentare, am discutat cu Luiza, iar următorii pași au decurs de la sine. Produsele Sophia sunt calitative; există o gamă variată de țesături și culori, așadar este foarte ușor să ne pliem pe orice stil ales de către client.

Echipa Sophia cred că a fost alături la fiecare montaj pentru fiecare proiect realizat în colaborare. Ne poți menționa câteva? Cum ai armonizat aparatura cu designul ambiental.

Cu siguranță am avut echipa Sophia alături de fiecare dată când am avut nevoie! În cazul apartamentului din Otopeni, atât experiența din showroom cât și cea din teren a fost conform așteptărilor clientului, iar rezultatul a mulțumit toate părțile implicate. La fel și în cazul locuinței din București, unde am primit soluții de montaj salvatoare, acolo unde au apărut situații neprevăzute și nu tocmai fericite. Decorațiunile, piesele de mobilier și țesăturile sunt câteva dintre elementele cheie în crearea unui ambient. Așadar, selectarea acestora trebuie realizată cu atenție, în funcție de nuanțe, materiale și forme.

Ce țesături ai folosit la decorurile realizate în colaborare cu Sophia – case/ apartamente/ restaurante/ pensiuni/ hoteluri și de ce? Ne puteți da câteva detalii – materiale alese, culori…

Pot spune că țesăturile Arena Velvet sunt în topul preferințelor, astfel că acestea se regăsesc în majoritatea proiectelor noastre, fiind țesături versatile ce oferă spațiului interior rafinament și eleganță. În cazul locuințelor cu suprafețe vitrate generoase, sunt de preferat țesăturile cu o cromatică bine conturată, care să completeze spațiul fără a-l încărca. Nuanțele de bej, grej, bleumarin, turcoaz, galben muștar, ruginiu sunt câteva dintre nuanțele utilizate în proiecte, cadrul final fiind unul plăcut și armonios.

Este și cazul acestui living în care am optat pentru țesătura de draperie Velvet Duz și țesătura de perdea albă Athos. Acestea conturează cu succes suprafața vitrată, fără să obtureze cantitatea de lumină necesară unui ambient cosy.

Românul s-a născut poet. Dar și analist politic, specialist în analize politice, tactici de PR sau fotbalist. Este în gena noastră plăcerea de a critica, fără să cunoaștem povestea din spatele unui decor. În loc să spunem – Vai, ce frumos, arată super. Parcă ne macină invidia și spunem mult mai repede –  A, frumos, dar parcă nu prea se potrivesc culorile. V-ați lovit de o astfel de provocare. Să facem un mic exercițiu de imaginație, asta în cazul în care nu ați trecut printr-un asemenea moment. Ce ați fi propus?

Într-adevăr românul are multe calități, printre aceste se numără cu siguranță și spiritul de observație. Există întotdeauna „acel ceva” care nu se potrivește cu „acel altceva” și clar este totul minunat dar lipsește „ceva”.  Așadar, consider că avem nevoie de încredere în munca noastră și foarte multa toleranță la critici. Așa cum am spus, oamenii sunt diferiți, iar dorința de a mulțumi pe toată lumea este o dorință nobilă, însă una nerealistă.

Care este stilul de amenajare care se potrivește caselor românilor? 

Stilul de amenajare trebuie în primul rand să ne reprezinte ca oameni, prin urmare avem nevoie să ne cunoaștem originile. Cred că avem resurse tradiționale de mare inspirație în materie de design de produs și de interior, resurse ce pot fi utilizate cu succes în amenajarea locuințelor românești. Nu spun că trebuie să abordăm cu toții un stil tradițional, însă alegerea unor elemente reprezentative acestui stil ar putea completa un alt stil precum cel minimalist sau modern.

Pentru a avea o casă amenajată după personalitatea ta, apelează la Motto Interior Design. Pe https://www.facebook.com/MOTTOinteriorDESIGN/  găsești proiecte interesante realizate de designer și descoperi pasiunea pentru frumos. Pentru soluții de decor, apelați la Alexandra Soroaia la 0754 509 192 sau la e-mail [email protected].

No Comments Yet

Comments are closed

FOLLOW US ON