Valentina Druțu – Artistul vizual de la muzeul de artă

Un artist te inspiră, te impresionează prin  ușurința, modul în care reușește să ajungă la inima ta. Prin fiecare lucrare, artistul transmite o experiență de viață, o experiență vizuală, încearcă să arate frumosul. Un artist comunică prin lucrările sale și răspândește o stare de bine.

Valentina Druțu este pictor,  muzeograf și  specialist în  design interior. A absolvit Facultatea de Arte Plastice Decorative si Design, Academia de Arte Frumoase „George Enescu“ din Iași și a făcut nenumărate cursuri de specializare atat in tara cat si in străinătate.  În prezent, se află la conducerea Muzeului de Arta din Palatul Culturii in  cadrul Complexului Muzeal National Moldova  (CMNM) din Iași.

După absolvirea facultății, în 1995, s-a angajat la Palatul Culturii ca muzeograf, iar din 2008 se afla la conducerea Muzeul de Artă. A reușit să își construiasca o carieră de succes ca pictor, lucrările sale fiind prezentate în țară și în străinătate, în expoziții personale și de grup. La Iași, în zona Copou, Valentina Druțu are propria expoziție permanentă, la Arte Cafe, Cafeneaua artiștilor. Influențată de stilul boem al cafenelelor din Paris, Valentina a amenajat distinsa locație, numită sugestiv Arte Cafe.

Artista a reinventat acest loc, a păstrat configurația casei, reușind să îmbine armonios, intr-un stil eclectic, obiectele decorative, vasele ceramice și tablourile pictate chiar de ea, cu elemente contemporane, păstrând echilibru și unitatea cromatică.

Arte Cafe https://www.artecafe.ro/

Două case, celebre  în revistele de amenajări interioare. Debutul în designul interior. După ani de specializări, stagii, manifestari expozitionale, curatoriat ca și  muzeograf, Valentina își incepe activitatea  în sfera  designul de interior,  începand chiar cu apartamentul sau  în anul 1997, care și-a făcut debutul în revista de specialitate „Casa Lux”. A urmat apoi casa familiei din Iași, o vila situata in  centrul istoric al orașului, care a fost decorată în totalitate de artista. Aceasta a apărut în anul 2010 în revista Good Homes, iar în 2012 în revista Casa Lux.

 Atenția pentru detalii, rafinamentul și cromatica echilibrata în tonuri calde,  creează un interior sofisticat; lucrări de artă realizate de autoare sau colecționate, obiecte de autor, toate creează o atmosfera unica ce spune o poveste tuturor celor interesați sa o asculte. În casă, mărturisește artista, Sophia este prezentă pretutindeni: draperii, perne decorative, cuverturi, noptiere din lemn pictat, paravane și fotolii din lemn exotic, obiecte alese cu grija pentru a reda o ambianta plăcută.

De la cafenele și locuințe, la muzee

 Valentina Druțu colaborează cu Sophia de aproape 16 ani în realizarea unor lucrări variate și sofisticate – case, restaurante, showroom-uri, cafenele, magazine, birouri, hoteluri, dar și muzee.  A reușit să aducă strălucire și armonie spațiilor moderne, dar a păstrat  eleganța și autenticitatea caselor cu istorie. A creat primul standard de magazin pentru Sophia. De la modul în care sunt prezentate vitrinele, până la coșul cu pernuțe de pe raft, de la patul din showroom, până la măsuța pentru discuțiile cu clienții. Fiecare colț a purtat amprenta artistei. În fiecare an, la trainingurile anuale organizate de Sophia la Iași a fost invitat special, ne-a îndrumat în permanență în alegerea culorilor pentru draperii, în modul în care putem combina țesăturile și culorile. La inceput a fost printre primii clienți ai magazinului Sophia și de atunci am creat împreună colecții, iar fiecare vizită a  ei  a devenit o lecție de artă. Cele mai recente colaborari sunt realizate in cadrul unor locuinte private si a minunatei  cladiri istorice din centrul Iasului  Grand Hotel Traian „unde s-au creat o serie de sisteme romane pentru a imbraca ferestrele somptuoase ale acestui monument remarcabil.

Provocarea cea mare a fost realizarea interioarelor din muzee, dificultatea constand in  reconstituirea cu materialele de acum a unor perioade de demult.  O casă memoriala, un palat trebuie să păstreze atmosfera vremurilor trecute, să se simtă prezenta  celor care au locuit acolo. Trebuie să trăiască prin fiecare element de decor. “Trebuiau găsite materiale, piesele decorative ale perioadei respective, mobilier, pasmanterii, etc.

Sophia a realizat drapajele, accesoriile și detaliile de pasmanterie în muzee asa cum echipa de specialisti a incercat sa reconstituie acea atmosfera. Au reușit să urmeze fiecare detaliu imaginat si studiat,  pentru a crea prin draperiile somptuoase ,atmosfera acelor vremuri.  „Calitatea materialelor, textura și cromatica alese în spiritul epocii au creat impactul vizual dorit.” 

Pe parcursul a  nouă ani,  artista  împreună cu Sophia si specialisti din diverse ramuri ale domeniului, au realizat amenajarea interioarelor si elemente de decor pentru „ Muzeul Unirii din Iași,” Palatul Alexandru Ioan Cuza- Ruginoasa, „Muzeul  Petru Poni- Cernătescu și Muzeul „Mihail Kogălniceanu”.

Artistul este tot timpul pe scenă

Picasso spunea că este important să vezi detaliile unei lucrări. La Valentina Druțu fiecare lucrare înnobilează spațiile. “De fiecare dată trebuie să te pliezi pe tematica spațiului. Artistul este împlinit prin ceea ce face, el este tot timpul pe scenă, pentru că trebuie să observe, pentru a reuși să transpună trăirile prin culori. Designerul transmite prin elementele ce alcatuiesc interiorul”; draperiile, de exemplu, completează compoziția spațiului, ele oferă echilibru încăperii și pot încheia compoziția. Dar tot ele pot avea influență asupra interiorului, dacă nu sunt alese în funcție de cromatica spațiului și structura materialului.

Tărâmul Zeilor este marea ei iubire

Grecia, patria lui Zorba, tărâmul livezilor de măslini, a apelor de turcoaz, a satelor de munte, tavernelor și al vacanțelor, este adorată de Valentina. A învățat să vorbească limba greaca, din drag pentru oamenii si locurile acestei minunate tari. O lună de vacanță într-o casă cu livadă de măslini si portocali, aproape de infinita mare.. În fiecare vară, familia merge în Peloponez, acolo Valentina pictează, se relaxează, își revede prietenii. Iubește Grecia, iubește societatea tradițională care, prin legi nescrise, reușește să aibă principii clare, unde familia este respectată, unde fiecare individ poate avea propriile principii de viață.

Căutând informații despre artistă, am descoperit pe pagina personală de Facebook un băiețel pictor și el. Antim, băietelul de 11 ani  se pare că a moștenit dragostea pentru artă și frumos de la mama sa.

Am cunoscut o doamnă, un artist, care prin curaj și pasiune reușește să ne arate frumosul. Un designer care reușește să revitalizeze și să reinterpreteze prin inspirație. 

Fotografii: Arhiva personală Valentina Druțu / Fotograf Tudor Pantelimonescu

No Comments Yet

Comments are closed

FOLLOW US ON