Visul unei adolescente și țesăturile Sophia din Bistrița

Atunci când ne decidem ce job să ne alegem, ce mașină să ne achiziționăm sau cu cine să ne căsătorim, analizăm toate opțiunile existente în acel moment. La terminarea liceului, de obicei, decizia aparține în mare parte și părinților. Ei au puterea de a ne convinge că ar fi bine să faci economie pentru că este de viitor. Așa a început povestea Ioanei Călugăru Cătănaș, o tânără antreprenoare din Bistrița, proprietara francizei Sophia. 

Fii perseverentă și vei reuși să faci ceea ce îți place

Dacă ar fi ușor să facem ceea ce ne place, atunci am face asta cu toții. Fiecare avem dorințe, hobby-uri pe care ni le dezvoltăm în timp și pe care am dori la un moment dat să le valorificăm. Cei care reușesc să facă ceea ce îi pasionează au de depășit o mulțime de obstacole – începând cu partea materială,  apoi sunt emoțiile, dacă fac bine sau dacă o să am un eșec, și bineînțeles frica de necunoscut. Iar aceste obstacole nu apar doar la început, ci și pe parcurs. Uneori este ca un drum pe care la fiecare pas apare semnul întrebării “mergi mai departe sau renunți?”. Important este să nu te oprești. Să te motivezi, să visezi în continuare, dar fii prezent în realitate. Încearcă să faci o strategie, cu pași mici. Acționează pe bucățele, nu dori totul deodată, dar păstrează ritmul. Este exact ca la o cursă cu obstacole. Doar dacă mergi mai departe reușești să parcurgi tot circuitul. Iar la final, acolo este visul, acolo s-a realizat ceea ce ți-ai dorit. Și treptat, ceea ce în unele momente părea de nerealizat, la final s-a dovedit a fi câștigător. Important este să nu te oprești.

Astfel a început și visul adolescentei cu țesăturile Sophia.Ioana a absolvit Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, Facultatea de Științe Economice. A făcut naveta pe toată perioada facultății, iar primul job a fost la o mare companie din orașul natal, unde timp de 16 ani a fost director economic. Era împlinită profesional, era respectată, avea o familie frumoasă. Dar parcă lipsea ceva. Simțea că visul adolescenței trebuie să prindă contur.

“Îmi amintesc că la finalul clasei a opta, la ora de dirigenție, fiecare elev era întrebat ce drum ar dori să urmeze în viață. Sau clasicul – Tu ce visezi să faci când vei fi mare? Eram în prima bancă, iar atunci când mi-a venit rândul să răspund, așa cu jumătate de gură am spus că eu aș vrea să mă duc în casele oamenilor și să le aranjez lucrurile prin casă, să le arăt cum să pună tablourile pe pereți. Vorbim de ani în urmă când la noi nu existau atâtea surse de inspirație pentru decorațiuni interioare. Nu erau Pinterest sau Instagram, nici emisiuni la televizor. Nici măcar nu știam cum se numește această profesie. Toți copiii au început să râdă. Iar doamna dirigintă le-a spus că fiica dânsei care locuiește în America i-a povestit despre această profesie care peste ocean are mare succes. Așa că visul meu era real. Doar că pe atunci am urmat un alt drum.”

Franciza Sophia a fost visul meu. Și a devenit realitate!

Pasiunea pentru decoruri a continuat să fie tot mai prezentă în viața Ioanei, mai ales atunci când, după căsătorie, s-au mutat în apartamentul părinților și a trebuit să în decoreze așa cum și-a dorit. În 2008 soțul Ioanei, Marius Cătănaș, deschide o afacere în oraș de construcții și amenajări de locuințe. Iar atunci Ioana simte că a sosit momentul să aducă un plus afacerii. A simțit că poate să le ofere bistrițenilor un produs all inclusive. O firmă la care să apeleze, ei să plece în concediu și când se întorc totul să fie nou. Dar lipseau perdelele și draperiile, pernuțele decorative. Atunci a început să caute. A găsit anunțul – Ce ar fi dacă ai avea propria ta afacere? O franciză Sophia, un magazin de decorațiuni textile care poate transforma orice casă în acasă. “Totul s-a desfășurat foarte repede. Ne-am întâlnit de două ori la Iași cu fondatorul Sophia, Anamaria Ștefan Georgescu, și am semnat contractul. Gata, reușisem să am afacerea mea. Acum puteam să aranjez și casele bistrițenilor mei. Marius a fost puțin reticent la început. Sau poate ar fi bine să spun neîncrezător. A fost greu la început, mai ales că oamenii intrau în magazin și voiau să vadă metri întregi de perdele. Suluri de țesături aranjate pe rafturi. Și aveau o privire uimită, dar și șocată. Păi și perdelele unde sunt, ne întrebau. Așa că a trebuit să ne luptăm, să explicăm, să arătăm. Cred că acesta este și motivul pentru care nouă la Bistrița, chiar și acum, ne este greu să vindem frumoasele țesături din magazin. Oamenii preferă să venim acasă, să le oferim consilierele gratuită, să le arătăm fotografii cu decoruri realizate. Numai așa iau decizia finală.”

Sunt mândră că în șapte ani am reușit să schimbăm mentalități

Și acum, în Bistrița, sunt două magazine care aduc inspirație bistrițenilor în materie de decorațiuni. Cum a reușit Ioana să le câștige încrederea? Prin răbdare, prin siguranța pe care le-o inspiră clienților, prin răbdarea de a răspunde cu calm la fiecare întrebare. Contează modul de abordare, iar asta a învățat-o lucrând cu oamenii. În 2017 și-a dat demisia, a renunțat la job-ul care îi aducea siguranță și a ales, pentru că a simțit că poată să ducă totul mai departe, că și-a dorit să evolueze și să arate tuturor că Sophia este ca o poveste. Între timp a făcut cursurile de decorator la Atelierele Ilbah și la Dalles Go în Cluj timp de șase luni. Iar succesul nu a întârziat să apară.

Fiecare proiect este o oportunitate de a avansa creativ. Imaginația este unul din factorii importanți, atunci când vorbim de amenajarea unui interior. Sophia a adus în fiecare casă un strop de bucurie, o armonie a culorilor și o uniformizare a țesăturilor. Fiecare îmbinare trebuie gândită, fiecare pernuță trebuie aranjată cu grijă, astfel încât să încânte ochiul. Iar un canaf sau o pasmanterie cu mărgeluțe sigur atrage atenția. “Important este, spune Ioana, să știi puțină psihologie atunci când intri în casa unui client. Să-l descoși, să nu îi lași impresia că îi violezi intimitatea. Din contră, să-i dai posibilitatea să se destăinuie. Ce pasiuni are, ce culori îi plac. Dar să poți îmbina dorințele tuturor membrilor familiei. Pentru ca la final, armonia camerelor să fie ceea ce au visat.  Decorarea ferestrelor ține de o ambianță aparte, de inspirație și de un simt cromatic al designerului. Pe de alta parte, alegerile clientului trebuie să fie proporționate pentru dimensiunile ferestrei, și în armonie cu restul casei.”

Fiecare membru al familiei are propriul job în business

Ioana este mândră de fiecare realizare. Este fericită acum că a renunțat la job-ul corporatist, a reușit să crească magazinul Sophia, pentru că s-a implicat direct, a adus chiar și o altă franciză, dar de această dată a ales un brand de îmbrăcăminte. “Magazinul Koker este în inima Clujului și are succes încă de la deschidere. Nu am prins o perioadă tocmai fericită. Am adus brandul Koker în România, l-am crescut, dar a venit pandemia. Oamenii numai cumpără haine, pentru că lucrează de acasă. Doamnele nu au nevoie să se aranjeze, că nu mai merg la job, la petreceri sau cine în oraș. Dar sunt sigură că după ce vom trece, cu toate că este greu, ne vom reveni. Între timp toată atenția este către Sophia. Pentru că fiecare client și-a făcut o modificare cât de mică în casă. Și a simțit că are nevoie de ceva nou. Atunci au apelat la noi. Job-urile noastre sunt împărțite. Eu fac consiliere, le propun clienților țesăturile, le arăt modelele. Urmează job-ul lui Marius acum, pentru că el merge la măsurători și apoi la montaj. În magazin am două colege care fac consiliere, recomandări. Alături de ele, atunci când nu are cursuri la facultate stă și Alex, băiatul meu care este student la management. Are 20 de ani, nu știu de pe acum dacă o să preia Sophia, dar sunt fericită când îl văd cum recomandă doamnelor perdele. Iar sfaturile lui au funcționat. Lungimea perdelei oferă un aspect elegant, o perdea lungă este indicată în livinguri sau dormitoare, conferindu-le acel aer boem și rafinat. Iar Maria, mezina familiei, la cei 9 ani nu are pasiune, doar dorințe. Ce vrea să se facă când va fi mare? Ca mami. Poate ea va urma să ducă povestea Sophia mai departe.” 

Are sute de proiecte frumoase. De la case particulare, la apartamente în complexuri rezidențiale, camera de hotel sau pensiuni, restaurante sau cafenele. Este fericită când la final poate să facă o fotografie cu un decor unde imaginația unui decorat și țesăturile Sophia schimbă acea casă. 

Dacă ai nevoie de o draperie nouă și ești din Bistrița, nu rata magazinul Sophia. Este pe Bd. Independenței la nr. 99. Dacă timpul nu îți permite, rezervă o consiliere gratuită la domiciliu la telefon 0740 765 855. 

No Comments Yet

Comments are closed

FOLLOW US ON